Feedback Form

Gezondheidscommunity
Welkom: Gast!
 1 nieuw bericht | Inloggen

Uitzaaiingen borstkanker via Lymfeklier | Alle vragen

Gezondheidscommunity
Status: Gesloten
9 Maart, 2009 door admin | 1 antwoorden | Groep: Borstkanker
Hoe kan borstkanker zich via de lymfeklier uizaaien?
Tags: Uitzaaiingen, borstkanker, Lymfeklier, uitzaaing

Antwoorden (1) op: 'Uitzaaiingen borstkanker via Lymfeklier'

9 Maart, 2009 door boeyink
Borstkanker kan zowel via de bloedbaan in het lichaam uitzaaien als via de lymfebanen naar de lymfeklieren. Zijn er lymfeklieruitzaaiingen dan kan verwijdering van de lymfeklieren de kans op uitzaaiingen in de oksel verkleinen. De aanwezigheid van lymfeklieruitzaaiingen zegt ook iets over de aard van de tumor; het betekent vaak een groter risico op terugkeer van de ziekte en zal van invloed zijn op de keuze voor aanvullende behandeling met bestraling, chemotherapie, hormonale therapie en/of antilichaamtherapie.
Lymfeklieruitzaaiingen kunnen als volgt worden vastgesteld:

Cytologische punctie onder geleide van echografie uit de (vergrote) lymfeklieren. Toont de punctie kwaadaardige cellen, dan is daarmee bewezen dat er lymfeklieruitzaaiingen zijn.
De schildwachtklierprocedure. Hierbij wordt een klein beetje radioactief materiaal bij de tumor gespoten. Dit materiaal gaat via de lymfebaan naar de eerste lymfeklier (de schildwacht) en wordt daarin opgeslagen. Vervolgens wordt met behulp van een scan gekeken waar de schildwachtklier zich bevindt. Daarna wordt via dezelfde procedure een blauwe kleurstof ingespoten die zich ook begeeft naar de schildwachtklier. Hierdoor kan de chirurg tijdens de operatie de klier met het blote oog zien en weet hij zeker welke klier hij moet verwijderen. Het weefsel daarvan wordt vervolgens bekeken door de patholoog. Bevat dit geen uitzaaiingen, dan is de kans klein dat deze in de andere lymfeklieren wel zitten en hoeven deze niet te worden verwijderd. Worden wel uitzaaiingen gevonden dan vindt later alsnog verwijdering van de overige okselklieren plaats.
Complete okselklierverwijdering. Het voordeel daarvan is dat zeker alle eventuele lymfeklieruitzaaiingen gevonden zullen worden. Het nadeel is dat als er geen lymfeklieruitzaaiingen blijken te zijn, de lymfeklieren onnodig zijn weggenomen.
Het is verstandig om met uw chirurg de mogelijkheden te bespreken.
Waardeer dit antwoord:  Goed! (12) Matig... (3)
Zoek in: